CVB Ecologistics veelbelovend over de pilot Open Hiring, het begin is gemaakt.

“We ervaren een veelbelovende start met Open Hiring, oftewel solliciteren zonder cv of sollicitatiegesprek. Vorige week is de eerste kandidaat gestart en volgende week start ook de tweede. Het gaat om de wil om te werken, en die is er bij de kandidaten”, aldus Linda van Berkel, algemeen directeur van CVB Ecologistics.

De keuze voor Open Hiring

“Omdat wij met ons Textielbedrijf soms vacatures hebben die wat moeilijker ingevuld kunnen worden, zijn we gaan kijken naar Open Hiring. Door een reorganisatie (van het werk) stonden we voor de uitdaging om op korte termijn veel vacatures opnieuw in te vullen.” Na een tip van een collega-ondernemer kwam Linda in contact met de gemeente. “Met of zonder afstand tot de arbeidsmarkt, wij hebben geen voorkeur. Het belangrijkste is dat ze de wil hebben om te werken. Open Hiring is voor iedereen. Je moet bepaalde dingen kunnen. Bij onze vacature is dat bijvoorbeeld 10 kilo kunnen tillen en de hele dag kunnen staan. Maar verder wordt er weinig gevraagd. Dit kan dus een opening geven voor mensen met een bepaalde achtergrond waardoor ze misschien bang zijn om afgewezen te worden of mensen met angst om te solliciteren.”

Eerste ervaringen

Linda klinkt veelbelovend. “Ik ben positief verrast. We hebben het in eerste instantie op kleinere schaal ingezet en daar kregen we al meteen reacties op. Wat interessant is, is dat je onder de vlag van deze pilot kunt promoten. Nét dat stukje extra steun en gemak.” De rondleidingen verliepen in kleinere groepen wegens Covid-19. “Je kunt gaan zitten wachten tot je 25 reacties hebt, maar eigenlijk hadden wij maar één iemand nodig. We hebben de eerste drie kandidaten meteen uitgenodigd voor een rondleiding. Vooraf wordt alles rondom arbeidsvoorwaarden en de inhoud van de job helder gecommuniceerd naar ze. Uiteindelijk hebben we de eerste twee geïnteresseerden op de lijst aangenomen. Het zag er zo goed uit en op langere termijn hadden we toch een tweede medewerker nodig. De reactie deze mensen is mooi om te zien. Ze zijn erg enthousiast dat ze kunnen beginnen.”

“Ik ben positief verrast” 

Gereserveerdheid

“De gereserveerdheid van bedrijven om te starten met Open Hiring ligt in het verhaal wat ook ik dacht in het begin: je weet niet wie je binnenkrijgt. Je mag namelijk niets vragen aan de kandidaten die zich aanmelden. Maar het besef dat dit in feite voor andere sollicitanten ook geldt gaf de doorslag om er toch mee te starten. Het biedt namelijk een ingang voor iedereen en niet alleen een bepaalde bevolkingslaag. Op basis van “First come, first serve.”

Het begin is gemaakt

Voor CVB Ecologistics was de start dus veelbelovend. “Het moet natuurlijk van twee kanten komen. Mensen krijgen eenzelfde startcontract als ieder ander bij ons. Dus een contract van zeven maanden inclusief een maand proeftijd. Zo kun je er van twee kanten achter komen of het klikt, of niet. Tot dusver zijn we zeer te spreken over Open Hiring en overwegen we zelfs om ook voor onze andere bedrijven mensen te gaan werven via Open Hiring.”

Meer weten over de goede ervaring van CVB Ecologistics met betrekking tot Open Hiring? Neem gerust contact op met pz@cvbecologistics.com. Wil jij ook deel uitmaken van De 10 van Midden Brabant, ga dan naar https://www.openhiring.nl/open-hiring-middenbrabant.