De rol van coaches Reinier en Kenneth bij het Maatjesproject

Reinier Bos, werkzaam bij Onderwijsgroep Tilburg, en Kenneth van Swieten, eigenaar van ASD Tilburg, zijn coaches binnen het Maatjesproject. Dit project is een initiatief van het OndernemersAkkoord waarin ondernemers begeleiding bieden aan mensen met talenten die moeilijk aan een baan komen. Ze nemen ons mee in hun verhaal en rol als coach tijdens dit traject.

Behoefte aan contactmomenten

De ene persoon heeft behoefte aan meer sturing en contactmomenten dan de ander. Als coach van het Maatjesproject kan jij dit samen met je maatje helemaal naar behoefte afstemmen. Reinier: “Mijn rol als coach was niet heel zo heel groot. We hebben samen een aantal gesprekken gevoerd en ik heb vooral de vragen gesteld die de richting en structuur aangaven. Ook om zo de brede interessestromen te concretiseren en tastbaar te maken. Mijn maatje heeft het merendeel zelf gedaan. De contactmomenten en gesprekken die we af en toe voerden, was voldoende om ‘in beweging’ te komen.”

Reinier: “We hebben een aantal verschillende prettige en open gesprekken gevoerd. Mijn toegevoegde waarde was voornamelijk het nieuwsgierig stellen van (de juiste) vragen. Inmiddels in mijn maatje naar werk en is het doel van het Maatjesproject geslaagd. Het is helaas (nog) niet gelukt om een eindgesprek met hem te plannen. Wel heb ik de ruimte opengelaten om dit alsnog plaats te laten vinden. Dus wie weet!”

  • Reinier Bos Maatjesproject

Begeleiden

Kenneth neemt ons mee in zijn rol als coach tijdens het succesvolle traject waarbij hij zijn maatje zelf in dienst nam. “Mijn rol als coach is het begeleiden van een werkzoekende naar een passende functie. Mijn maatje was zoekende naar een baan op administratief gebied. Met haar achtergrond bij de belastingdienst in Rusland heb ik besloten om de uitdaging zelf aan te gaan en haar bij ons, bij ASD, een baan aan te bieden. Dus ze kon al snel aan haar proefplaatsing beginnen. Ik begeleid haar nog steeds in onze processen.”

Korte lijntjes

Kenneth: “De onzekerheid die er bij haar heerste, bleek al snel nergens voor nodig te zijn. We zijn tevreden en voert haar taken goed uit. De taal is soms nog wat lastiger, maar ook daar ondersteunen we haar bij. Ze pakt het goed en snel op. Ons contact is kort doordat ze bij mij op kantoor werkt. Dus als ze ergens tegen aanloopt of vragen heeft, zijn de lijntjes kort. Het geeft mij als coach een fijn gevoel dat ik iemand aan werk, maar vooral een fijne plek kan helpen. Inclusief ondernemen is iets waar ik me mee bezig houdt. Zo werkte ik in het verleden en blijven we in de toekomst werken met werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wanneer ik ze zie groeien tot uiteindelijk een expert op een bepaald gebied, vind ik het leukste om te doen.”