Het Maatjesproject helpt Ricardo om grote stap te zetten voor omscholing: “Dit was mij zelf nooit gelukt”

Voor het Maatjesproject interviewde ik Ricardo, die als langdurige werkzoekende in 2018 een uitnodiging kreeg van WSP Midden Brabant om hieraan deel te nemen. Het Maatjesproject is een initiatief van het OndernemersAkkoord Midden Brabant, waarin ondernemers (bestuurders, managers of HR-adviseurs), in het kader van sociaal ondernemerschap, begeleiding bieden aan mensen met talenten die moeilijk aan een baan komen. Voor Ricardo was het een uitdagend traject, maar wel een project dat zorgde voor maatwerk, een stok achter de deur én een duurzame oplossing.

Werkloos door pittige privéomstandigheden

Ricardo (56) komt uit Suriname en woont al dertig jaar in Nederland, waarvan 29 jaar in Tilburg. In Tilburg volgde hij de opleiding bouwtechnische bedrijfskunde aan de Hogere Technische School (HTS). Na jaren werkervaring als calculator en projectleider in de bouw, werd Ricardo in 2009 werkloos voor een periode van bijna tien jaar. Dit kwam door omstandigheden in zijn privéleven, het overlijden van beide ouders in een hele korte tijd. “Ik was mezelf niet meer en kon niet meer functioneren in mijn werk voor twee jaar lang. Er ontstond een groot gat in mijn CV dat steeds groter werd”.

In de periode van 2009 tot 2018 deed Ricardo af en toe productiewerk, maar dat was steeds van korte duur. Hij kon de motivatie niet vinden om werk te doen onder zijn opleidingsniveau en buiten zijn vakgebied. “Ik kon het toen simpelweg niet accepteren”. Volgens Ricardo werd er vanuit de overheid ook niet gekeken naar je opleiding, ervaring en persoonlijke bagage. Het was altijd een korte termijn oplossing om snel weer aan het werk te kunnen. Het Maatjesproject heeft daar verandering in gebracht, vindt Ricardo: “je komt in contact met mensen uit het bedrijfsleven die de situatie vanuit een andere invalshoek bekijken en het op een duurzame manier oppakken. Het is echt gericht op maatwerk.”

Uitdaging om weer aan de slag te gaan

Op zijn 54ste stond Ricardo voor de uitdaging om een ander pad te gaan bewandelen en een bewuste stap te zetten om onder zijn opleidings-, kennis- en ervaringsniveau weer aan de slag te gaan. “Je moet leren accepteren dat je ook qua salaris op een heel ander niveau komt. Ik heb hier goed over nagedacht en ervaren dat andere dingen belangrijker zijn. Geld is geen leidraad. Je moet eerst overleven, je ambities laten zien en dingen waarmaken.” Deze stap zette Ricardo samen met zijn coach binnen het Maatjesproject, waar hij nu nog steeds contact mee heeft. “Zonder hem was het mij nooit gelukt.” Ricardo had zelf verschillende pogingen gewaagd, maar door het gat in zijn CV en zijn privésituatie lukte het niet. “Ik had letterlijk en figuurlijk een kruiwagen nodig”.

“Ik was het wiel van de kruiwagen die door mijn coach werd bestuurd” 

Begeleiding van de coach, maar Ricardo was aan zet

De begeleiding binnen het Maatjesproject startte met een kennismakingsgesprek tussen Ricardo en zijn coach. In totaal hebben Ricardo en zijn coach vier fysieke gesprekken gehad en hadden zij minimaal één keer per week whatsapp- of mail contact over de stand van zaken. “Ik ben heel goed begeleid door mijn coach en we hadden (en hebben nog steeds) een goede band”, aldus Ricardo.

“Mijn coach was aan het stuur van de kruiwagen en ik was het wiel. Alles draaide om mij. Ik moest het doen, mezelf inzetten en mijn wilskracht tonen. Mijn coach gaf mij richting, hij bestuurde mij.” Ricardo wist dat het niet meteen zou lukken, maar het Maatjesproject heeft hem de kracht gegeven om vol te houden en vertrouwen te hebben. “Ik heb laten zien dat ik ambities heb en dingen wil waarmaken, dan komt het te zijner tijd vanzelf goed.”

Afspraak is afspraak

De coach van Ricardo hielp hem onder andere met werk en omscholing. Ricardo vertelt dat hij zijn vrijwilligerswerk moest voortzetten om zijn enthousiasme en wil te tonen. “Ik moest me houden aan de gemaakte afspraken en een weloverwogen beslissing nemen omtrent mijn omscholing.” Ricardo beleefde het als een uitdagende en zware periode, met name gezien zijn privéomstandigheden, zijn langdurige uitkering en schuldsituatie. “Maar waar een wil is, is een weg. Niets voor niets. Er valt geen manna meer uit de hemel. Met zweet des aanschijns zult gij uw brood verdienen. Dat geldt ook voor mij”, zegt Ricardo.

“Het was uitdagend, maar waar een wil is, is een weg.” 

Van vrijwilligerswerk tot jaarcontract

Ricardo is nu in dienst van Onderwijsgroep Tilburg en werkzaam bij een college voor leerlingen die minder dan twee jaar in Nederland zijn. “Deze doelgroep spreekt mij aan, omdat ik nog goed weet hoe dat bij mij ging toen ik in Nederland kwam.” Ricardo deed hier voorheen ook al zijn vrijwilligerswerk. Hij ondersteunde de praktijkleraren bij het vak techniek. Hij instrueerde leerlingen, hielp bij het schoonmaken, het bijhouden van de werkplek, en bij het controleren en repareren van machines. Dat doet hij nu nog steeds, maar dan in een andere functie en met meer verdieping door zijn nieuwe opleiding.

Tijdens een van de eerste gesprekken met zijn coach kwamen ze erachter dat de coach de directrice kent van deze school. “Ik heb daar ook wel mazzel mee gehad. De coach heeft de gesprekken gestart en de directrice heeft zich enorm ingezet om mijn uren te vermeerderen in het contract, zodat ik mijn uitkeringssituatie kon verlaten”. Ricardo werkt er nu als onderwijsassistent en heeft een jaarcontract van 24 uur. “Ik volg ook één keer per week op maandag de 1-jarige mbo-opleiding tot Instructeur.” In juli 2021 hoopt Ricardo zijn diploma op zak te hebben.

In het begin had Ricardo wel momenten dat bij hem insluipende gedachten opkwamen, zoals: “wat doe ik hier?” Die gedachten heeft hij heel snel van zich af weten te zetten en is het gewoon gaan doen. “Mijn coach en de mensen op het college hebben mij heel goed opgevangen en geholpen. Dan wil ik ook iets van mijn kant laten zien. Ik wil hier heel graag tot mijn oude dag blijven werken en mij inzetten voor deze doelgroep, de buitenlandse leerlingen”.

Door maatwerk zijn doel bereikt

Volgens Ricardo is het Maatjesproject echt maatwerk en begrijpt de coach beter wat iemand wil, nodig heeft en welk werk bij iemand past. “Ik heb mijn doel bereikt. Ik ben weer op de goede rails terecht gekomen en dankzij het Maatjesproject kan ik weer in het normale arbeidsproces deelnemen, weliswaar buiten mijn vakgebied Bouwtechnische Bedrijfskunde maar met veel raakvlakken. Mijn werk is structureel en in een omgeving die mij aanspreekt, met een doelgroep die ik heel goed begrijp en waarvoor ik me wil inzetten.”

Het Maatjesproject loopt al acht jaar en kent ruim dertig coaches die mensen zoals Ricardo helpen om weer aan de slag te gaan in een werkomgeving die bij hen past als persoon, en bij hun kennis en ervaring. Wil jij meer weten over het Maatjesproject, wil je meer verhalen lezen of kan jij ook begeleiding en die stok achter de deur gebruiken? Kijk op www.ondernemersakkoord.nl/maatjesproject

————————————————————————————————————————
De naam van de geïnterviewde in het artikel is fictief, in verband met privacy redenen.

Communicatiebureau OndernemersAkkoord