Het succesvolle traject van coach Elise en haar maatje

Het Maatjesproject is een initiatief van het OndernemersAkkoord waarin ondernemers (bestuurders, managers of HR-adviseurs), in het kader van sociaal ondernemerschap, begeleiding bieden aan mensen met talenten die moeilijk aan een baan komen. We spreken Elise van Wijngaarden, manager Personeelszaken bij Delicia B.V., coach van het Maatjesproject.

Elise van Wijngaarden -

Jouw rol als coach

Onlangs heeft Elise succesvol haar maatje door middel van dit project aan een baan geholpen. Ze vertelt hoe haar rol als coach geweest is. “Als coach wil ik mensen helpen een baan te vinden. Eerst maak ik kennis met hem of haar, stellen we samen vast waar de interesses liggen en kijken we naar kennis en vaardigheden. Ook praktische zaken zoals werktijden in verband met eventuele opvang voor kinderen, de thuissituatie en de reisafstand spelen een rol. Wanneer dit voor mijn maatje helder is, oriënteren we ons op de arbeidsmarkt en de vacatures die er zijn. We bespreken het proces rondom solliciteren. Denk aan het opmaken van een cv, de persoonlijke presentatie tijdens het gesprek en meer. Ik geef dus advies, maar laat hem of haar altijd zelf aan de slag gaan.”

Hoe is het traject verlopen?

De duur van een traject is verschillend. De ene persoon heeft sneller een baan gevonden dan de ander. “Elise: Het traject is heel goed verlopen. Tijdens ons kennismakingsgesprek was er al meteen een klik. We hebben met elkaar afspraken gemaakt over hoe we het traject samen aan wilden vliegen. Bij iedere afspraak, maakten we een vervolgafspraak. Bij vragen tussendoor hadden we contact via Whatsapp om wat dingen af te stemmen of een belafspraak in te plannen.” Het traject verliep heel goed waardoor haar maatje snel een baan gevonden had. “Trots en voldaan! Allebei heel blij en trots dat het haar gelukt was om in zo’n korte tijd een baan te vinden.”

Het contact nu

Wanneer jij een maatje aan een baan geholpen hebt, stopt het traject redelijk snel daarna. Maar het is natuurlijk aan jou als coach om te bepalen in welke maten je contact houdt met hem of haar. Elise: “Ons contact is nog steeds goed. De contactmomenten zijn natuurlijk wel minder geworden, wat logisch is. Mijn maatje weet dat ze me nog steeds mag blijven benaderen voor vragen. In het begin liep ze bijvoorbeeld nog wel tegen bepaalde zaken aan. Dan is het fijn als je even contact kan hebben. Dan planden we bijvoorbeeld een belafspraak in. Nu ze steeds meer haar draai gevonden heeft, nemen ook die contactmomenten af. En dat is helemaal prima. Ik ben en blijf coach bij het Maatjesproject en kijk er naar uit om andere talenten aan een baan te helpen. Want de waardering vanuit die je krijgt van je maatje is zeer waardevol!”