“JE MOET ZE VERTROUWEN GEVEN, NIET VEROORDELEN” – Jorg van Strien | BTT Multimodal Container Solutions
Naast het Maatjesproject is WSP Midden-Brabant ook op andere fronten actief in het koppelen van werkzoekenden aan bedrijven uit de gemeente. Een van de deelnemende bedrijven is BTT Multimodal Container Solutions uit Tilburg. Transportmanager Jorg van Strien legt uit.

Jorg van Strien heeft binnen BTT nagenoeg alle functies vervuld die er zijn. Hij weet als geen ander wat er speelt, kent de werknemers en fungeert als contactpersoon tussen directie, de collega’s op de vloer en – indien nodig – de jobcoaches van WSP Midden-Brabant.
Net als veel andere bedrijven in de regio heeft ook BTT behoefte aan personeel. Voor BTT geldt bovendien dat het merendeel van de collega’s actief is als vrachtwagenchauffeur of rangeerder. Het bezitten van een T-rijbewijs is bijvoorbeeld noodzakelijk om te kunnen starten als werknemer.
Direct aan de slag
De werkwijze van BTT is onvergelijkbaar met die van het Maatjesproject, de achterliggende gedachte matcht wel. Mensen die door omstandigheden moeite hebben met het vinden van een baan verder helpen. Een-op-een coaching zoals in het Maatjesproject wordt bij BTT niet gedaan. Jorg: “Nieuwe collega’s moeten direct aan de slag kunnen. Het ontbreekt ons aan tijd, kennis en ruimte voor intensieve begeleiding. Wat we wel doen is de vinger aan de pols houden en regelmatig overleggen met de betreffende jobcoaches”, aldus Jorg.
Het traject naar een baan loopt anders dan bij het Maatjesproject. Jorg: “WSP Midden-Brabant heeft ons gevraagd of wij plek hebben voor mensen die door omstandigheden moeite hebben om een passende baan te vinden. Die plekken hebben we zeker. Maar we hebben wel van tevoren intern goed onderzocht of een dergelijke samenwerking voor ons werkbaar is. Kijk, een vrachtwagen hebben we zo aangeschaft, een betrouwbare chauffeur vind je niet zomaar.”
Kijken naar de mogelijkheden
Wie start bij BTT krijgt meteen veel verantwoordelijkheid. “Voordat we iemand aannemen, hebben we eerst een aantal goede gesprekken. Het onboardingtraject is voor ons en de kandidaat erg belangrijk. Wat heeft iemand nodig? Wat gaan wij van ze vragen? En we kijken samen goed naar de individuele mogelijkheden. Vervolgens draaien ze mee en bouwen we de uren geleidelijk op. Uiteindelijk zijn onze chauffeurs wel het visitekaartje van BTT. Zij komen bij onze klanten. Maar over hoe het daar gaat, hebben wij geen invloed”, aldus Jorg.
Wat BTT niet doet is het verhaal intern aan de grote klok hangen. Volgens Jorg start iedereen blanco, dus ook als je via de gemeente binnenkomt. Jorg: “Alleen de fleetmanager weet in principe welke collega’s via de gemeente binnen zijn gekomen. Hij heeft het meeste contact met ze. En wat ze als collega’s samen in de kantine bespreken is niet aan ons. Wij maken verder geen enkel onderscheid.”
Bakje koffie en even checken hoe het gaat
Op dit moment zijn vier nieuwe collega’s in dienst via WSP Midden-Brabant. Daar blijft het voorlopig bij. Ze hebben doorgaans net wat meer aandacht nodig dan de andere collega’s. Tijd en ruimte hebben speelt dan een rol. “We halen ze bijvoorbeeld wat vaker even naar binnen voor een bakje koffie, even checken hoe het gaat. Ook zijn er periodiek gesprekken met de jobcoach en de fleetmanager. Pas als er grotere issues zijn, schuif ik aan. Leuk om te noemen is dat een van de mannen die hier ooit via de gemeente begon inmiddels 5 jaar in dienst is en heeft geen jobcoach meer. Mooi toch?”, aldus Jorg.
Jorg: “Terugblikkend hebben we zeker geen spijt van deelname. Het vergt zoals gezegd iets meer aandacht, maar als ik zie hoeveel het ons gebracht heeft dan nee, geen spijt. We kijken bij BTT graag naar de lange termijn. We willen groeien en hebben goede mensen nodig. Dan moet je ze vertrouwen geven en niet meteen veroordelen. Ook de nieuwe jongens. Die zitten hier echt op hun plek bij BTT. Echt goeie gasten, heel enthousiast.”
Deel je vraag
Jorg raadt ondernemers en bedrijven die interesse hebben aan om contact op te nemen met de gemeente. Jorg: “De jobcoaches kunnen je meer vertellen. Laat hen weten welk bedrijf je hebt, in welke sector, welke mensen je zoekt en welke verwachtingen je hebt. Er zijn genoeg mensen die al ergens werken, maar liever iets anders doen. We hebben bijvoorbeeld een jongen in dienst die eerst bij een hovenier werkte. Hij was daar niet gelukkig. Zijn jobcoach heeft ons gevonden. Kan zomaar zijn dat de jobcoaches iemand kennen die past bij jouw bedrijf.”

Over BTT
BTT biedt hoogwaardige en betrouwbare logistieke oplossingen voor containertransport. De bargeterminals in Tilburg en Bergen op Zoom en de railterminals in Tilburg en Polen vormen samen een belangrijk strategisch knooppunt voor het containertransport tussen Azië en Europa. Bij BTT werken circa 300 medewerkers.