Maikel de Bakker succesvol naar werk door Maatjesproject

Na een zwaar verkeersongeval en een revalidatieperiode van drie jaar is het soms moeilijker dan verwacht om weer een baan te vinden die bij je past. Dit overkwam Maikel de Bakker die na drie jaar weer arbeidsfit was en de zoektocht naar een passende baan aanging. Hij vond deze na zijn deelname aan het Maatjesproject vanuit OndernemersAkkoord Midden-Brabant. We spraken hem hierover.

Maatjesproject
“Ik heb via het revalidatiecentrum een jobcoach gekregen die mij een jaar lang begeleid heeft om een passende job te vinden, helaas zonder resultaat. Ook met de nieuwe jobcoach in het jaar daarna heb ik niet het gewenste resultaat behaald. Uiteindelijk ben ik bij de gemeente terechtgekomen, die mij attendeerde op het Maatjesproject van OndernemersAkkoord Midden-Brabant. Dit is waar ik Niek Frijters van Sociaal Krachtig 013 (SK013) heb leren kennen. Na diverse gesprekken en sparringsessies met Niek en zijn zakelijk partner Marjo Landsman, heb ik ontdekt dat weer terug naar ondernemerschap een goed alternatief is om op eigen kracht mijn huidige dromen te realiseren.”

Ondernemerschap
Ondernemerschap was voor Maikel een grote stap, omdat hij ooit het besluit had genomen nooit meer ondernemer te willen zijn. Inmiddels staat hij in de startblokken met zijn nieuwe uitdaging: ONDUCO (Onafhankelijk Duurzaam Consulent). “Vanuit een persoonlijke drive en interesseveld om mijn eigen huis zo duurzaam mogelijk te maken, is het idee ontstaan. Ik heb ruim 20 jaar ervaring, weliswaar op vrijwillige basis, om als onafhankelijk energieadviseur particulieren en bedrijven te helpen bij energie- en duurzaamheidsvraagstukken.”

Maikel de Bakker - Maatjesproject

Maikel de Bakker, maatje vanuit het Maatjesproject

Mooie start van 2022
“Inmiddels ben ik ingeschreven bij de KVK, is de website grotendeels klaar en komen de eerste afspraken en opdrachten binnen. Het is heel snel gegaan de laatste maanden en het voelt nog steeds erg spannend, maar ik krijg steeds meer vertrouwen omdat ik adviseurs naast me heb staan die mij door dit proces heen begeleiden. Ook met de hulp van mijn oud-werkgever Roel van Eerd, voel ik dat de puzzelstukjes samenvallen. Een mooiere start van het nieuwe jaar had ik me niet kunnen wensen.”

Coach Niek Frijters
Ook spraken we coach Niek Frijters van SK013 hoe het was om Maikel de Bakker succesvol naar werk te begeleiden. “Tijdens de eerste ontmoetingsbijeenkomst was er direct een klik tussen ons. Hij deelde zijn verhaal met me. Met een positieve mindset en de drive om door te gaan is hij de uitdaging aangegaan: op zoek naar een passende en uitdagende baan. Na zijn ongeluk heeft hij abrupt afscheid moeten nemen van het ondernemerschap. We hebben hem door middel van een sparringsessie laten nadenken en ontdekken hoe hij in het leven staat. Wat zijn leven interessant maakt, maar ook waar hij minder goed in is. We hebben gekeken naar zijn kwaliteiten, opleidingen, zijn kennis, werk- en levenservaringen om juist die leuke baan te vinden die hem uitdaagt. Ook de optie om weer te gaan ondernemen hebben we open gehouden.”

Nieuwe focus
“Duurzaamheid kwam in alle gesprekken steeds terug. Maikel had in de afgelopen jaren, om kosten te besparen, zijn huis energieneutraal gemaakt en adviseerden hier regelmatig anderen in. In combinatie met de huidige prijsstijging van onder andere energie, was dit de basis voor het concept van zijn nieuwe onderneming. Tijdens het vervolg hebben we hem geadviseerd in ondernemingsplannen, de boodschap en verdienmodellen en heb ik een huisstijl voor hem ontwikkeld. Hij heeft zelf zijn website ontwikkeld en social media kanalen opgestart. Toen via zijn oud-werkgever de connectie werd gelegd en de eerste afspraken gemaakt werden, was voor Maikel de tijd rijp om zich als ondernemer in te schrijven bij de KVK. Hij heeft hiermee zijn nieuwe focus voor de toekomst gevonden en is weer aan de slag.”