Meer dan helft personeelsbestand fietsaccu-revisie.nl bestaat uit kwetsbare doelgroep

Fietsaccu-revisie.nl heeft een personeelsbestand waarbij meer dan 50% uit de kwetsbare doelgroepen komt, zoals 50-plussers en mensen zonder diploma. “We maken een duurzaam product, dat is beter voor het milieu en we doen dat op een maatschappelijk verantwoorde manier. Dat kan want de werkzaamheden lenen zich daar uitstekend voor”, vertelt Hannes de Jong, eigenaar van fietsaccu-revisie.nl.

Voor de werving van zijn personeel heeft Hannes regelmatig contact met WSP Midden-Brabant. “Dat heeft de volgende reden”, vertelt Hannes. “Wat wij doen kan niemand. Er is niemand die eerder fietsaccu’s heeft gemaakt, dus we moeten mensen toch leren wat wij hier doen. Bij UWV en de gemeente lopen veel kandidaten rond die om wat voor reden dan ook niet aan een baan raken. Wij kijken liever naar wat iemand in potentie zou kunnen, dan naar het papiertje dat iemand heeft. Als je deze mensen een kans geeft en ziet waar de competenties van die mensen liggen, dan zijn ze soms nog waardevoller dan reguliere werknemers.”

Hannes de Jong, eigenaar van fietsaccu-revisie.nl

Maatwerk
Sinds juni 2019 heeft Fietsaccu-revisie.nl het hele proces in eigen handen en worden er in de piek honderden accu’s per week gereviseerd. Een fietsaccu repareren duurt gemiddeld 3 uur en is ouderwets handwerk. Maar het is wel goedkoper én duurzamer. Hannes legt uit: “Van de drie uur die het kost een accu te repareren, is één uur gewoon doe-werk. Hierbij is de helft van het proces in te vullen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We kijken ook naar de kwaliteiten van de persoon en passen het werk daarop aan. Maatwerk dus. In kandidaten moet je eerst investeren, je moet ze een stukje geven, naar ze kijken en luisteren en dan krijg je het, misschien wel in veelvoud, terug. Dit zorgt bij ons voor blije, gemotiveerde en productieve medewerkers.”

Proces opgeknipt in kleine stukjes
Bij Fietssaccu-revisie.nl is het proces, het reviseren van een accu, opgeknipt in kleine stukjes. Hierdoor krijgen zeker vijf mensen de accu in handen en kan het werk goed verdeeld worden per niveau. Een gedeelte van het werk komt heel dicht in de buurt van een sociale werkplaats, is goed te doen en heeft een hoge mate van repetitie. “Een groot verschil met wat wij doen is dat mensen zien wat ze maken. Overal waar ze kijken zien ze elektrische fietsen, ze hebben de accu’s zelf in de handen en daarna fietst er iemand rond met een accu die zij hebben gemaakt. Dat spreekt veel meer tot de verbeelding van mensen dan wanneer je een moer op een bout hebt gedraaid die in een pomp in de oceaan verdwijnt”, legt Hannes uit. “We hebben medewerkers die heel zwart-wit zijn. Daar hebben we dan ook zwart-wit werk voor. We hebben ook mensen die heel afgebakend werk willen, daar zorgen we dan voor. En we hebben mensen die een soort vliegende keep zijn die allerlei kleine dingetjes in het proces oppakken en door de afwisseling gemotiveerd blijven. Elke kandidaat heeft zijn voor- en nadelen en wij zijn vrij goed in het ombuigen van een ‘nadeel’ van iemand naar een voordeel.”

Computerspelletjes
Ibrahim (30) is een Somalische jongeman en zijn hobby is het spelen van computerspelletjes. Hij is de koning van de testafdeling bij Fietsaccu-revisie.nl. Hij legt de accu’s aan de computer, stelt de computer en programmatuur in, scant, leest de rapportages en vindt daar dan iets van. Dat werkt super! Ibrahim heeft verminderde loonwaarde. Hannes vertelt: “We hebben aan de voorkant wel wat moeten investeren, maar dat heeft zich nu wel weer terug verdient. Hij mag een groot deel van de dag achter de computer zitten, dat kan hij goed en daar wordt hij blij van.”

Ibrahim, koning van de testafdeling bij Fietsaccu-revisie.nl

Testkoning
Ibrahim: “Ik werk hier nu een half jaar en ik ben meteen op deze afdeling begonnen. De werkomgeving bevalt goed en ook wat ik mag doen. En kijk dit is natuurlijk wel leuk om te doen, even die dingen instellen om te kijken wat er allemaal uit komt. Maar ik vind het ook heel interessant hoe het hele proces in elkaar zit. Daarnaast is het een gezellig team, ik kan het goed met iedereen vinden en ga met zin naar mijn werk. Hiervoor werkte ik 2,5 jaar bij een bouwmarkt waar ik niet echt op mijn plek zat. Ik wilde liever in de techniek aan de slag. Toen ik bij de bouwmarkt gestopt was, kwam er via de werkmakelaar van WSP Midden-Brabant dit werk langs. Ik vond het heel aantrekkelijk en ben hier in gesprek gegaan. Al gauw kreeg ik een telefoontje dat ik hier aan de slag kon gaan. Dat ging dus best snel! Het werk wat ik hier mag doen past veel beter bij mij.”

“Jij moet hier graag willen werken en je moet de Nederlandse taal voldoende beheersen.” Dat zijn de twee belangrijkste eisen die Hannes stelt om bij Fietsaccu-revisie.nl aan de slag te kunnen.

Primaire insteek
Het maakt Hannes niet uit of iemand nou twintig of zestig jaar oud is. De drive van iemand is het allerbelangrijkste. “Jij moet hier willen werken en dan vinden we daar wel wat op. Je moet wel enigszins affiniteit hebben om met je handen te werken. Als je wilt werken ben je welkom! Als je niet wil werken… het hoeft niet. Dat is de primaire insteek met iedereen die we aannemen. Wij hebben een grote diversiteit aan mensen, een afspiegeling van de maatschappij. En dat werkt perfect samen. Bij veel andere bedrijven zie je dat je een bal creëert van dezelfde soort mensen. Als je daar andere mensen aan toevoegt, dan botst dat omdat de bal van dezelfde mensen groter blijft. Dat hebben we hier niet. Het enige wat we hier samen hebben is dat we allemaal willen werken”, vertelt de eigenaar van het Tilburgse bedrijf.

Samenwerking met WSP Midden-Brabant
Doordat het bedrijf zo ontzettend hard groeit zijn er diverse collega’s van WSP Midden-Brabant actief betrokken. Jorrit Hermes is accountmanager en heeft periodiek contact met Hannes om de diverse arrangementen en regelingen te bespreken en te monitoren. Zo is er bijvoorbeeld een aanvraag voor het Stimuleringsfonds Midden-Brabant toegekend. Het wekelijkse contact is met werkmakelaar Simone Hosli en adviseur werkgeversdienstverlening Patricia van den Boogaard, die in overleg met Hannes de vacatures binnen WSP Midden-Brabant uitzetten. Xandra Vaessen is als jobcoach betrokken bij enkele medewerkers. De vacatureteksten worden, met hulp van WSP Midden-Brabant, competentiegericht geschreven met concrete voorbeelden. Als iemand het bijvoorbeeld leuk vindt om met Lego te bouwen, dan is diegene geschikt voor deze baan. Hannes vertelt. “Mensen die in de textiel of tandtechniek gewerkt hebben beschikken over de juiste vaardigheden en technieken. Het werk lijkt er heel erg op. Mensen met een dergelijke achtergrond daar weet ik van dat ze dit kunnen.”

Maatschappelijk verantwoord
Een grote diversiteit aan personeel is bij Fietsaccu-revisie.nl onderdeel van de missie en strategie. Het is verweven in de bedrijfscultuur. Iedereen die er werkt is hier van doordrongen dat dit zo is. “We maken een duurzaam product, beter voor het milieu en dat doen we maatschappelijk verantwoord. En dat kan ook omdat de werkzaamheden zich daar voor lenen. Het is een bewuste keuze omdat ik er blijer van word dat er meer mensen gelukkig zijn, dan dat ik een paar duizend euro meer winst maak”, aldus de Tilburgse ondernemer.

Tip voor andere werkgevers
“Kijk naar de mens en wat die persoon echt goed kan. Waar het vaak mis gaat bij werkgevers is dat er bepaalde werkzaamheden gedaan moeten worden die zijn zoals ze zijn. Als een kandidaat aangenomen wordt die het ook zo moet doen, dan werkt dat vaak niet. Bij deze kandidaten moet je eerst investeren, een stukje geven, kijken en luisteren en dan krijg je het, misschien wel in veelvoud, terug. De meeste kandidaten willen echt heel graag werken.”

Tekst: WSP Midden-Brabant
Afbeelding: WSP Midden-Brabant en Fietsaccu-revisie.nl