“Met het Maatjesproject help jij iemand anders belangeloos verder. Dat is zó waardevol.” – Marieke Sterenborg | ERCO Meet- en regeltechniek

Het Maatjesproject is een initiatief van het Ondernemersakkoord Midden-Brabant. Ondernemers (bestuurders, managers of HR-adviseurs) begeleiden en ondersteunen mensen met talent die moeilijk aan een baan komen. Dat doen ze in het kader van sociaal ondernemerschap. Zij geven advies, praktische tips en voeren motiveringsgesprekken. Juist ondernemers, managers en bestuurders zijn als geen ander in staat om potentie en kwaliteiten te herkennen en het beste uit mensen te halen. In een serie artikelen komen ‘coaches’ aan het woord en delen ze hun ervaringen.

Marieke Sterenborg is sinds 12,5 jaar in dienst bij ERCO Meet- en Regeltechniek en sinds 5 jaar bedrijfsleider. In die rol krijgt Marieke de kans om anders naar het bedrijf te kijken en maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Door mensen – ongeacht hun achtergrond – via ERCO een kans te geven bij te dragen aan de samenleving op een voor hun waardevolle manier.

Elkaar zien is elkaar beter helpen
Marieke: “De agenda’s zijn vol, we hebben nergens meer echt tijd voor. Alles wordt afgeraffeld. Als je al geen tijd hebt om naar jezelf te kijken, hoe kan je dan oprecht naar een ander kijken? Daar maken we bij ERCO alle ruimte en tijd voor. Wat ons betreft is dat een goede basis waar we als bedrijf op kunnen bouwen. Daarom zetten we op de eerste plaats in op de mens. Zie je elkaar als collega’s, dan kun je elkaar veel beter helpen.”

Inmiddels werken 12 mensen bij ERCO die er een eerlijke kans krijgen om verder te komen in het leven. Marieke: “Zo helpen we mensen groeien en geven we hen een thuis in de maatschappij. Wij zijn mens-proof, zeg ik wel eens. Bij ERCO vinden we het belangrijk om met aandacht naar iemand te kijken. Niet alleen binnen ons bedrijf, maar voor mij persoonlijk ook in het Maatjesproject.”

Lokale impact maken

De naam is gevallen; het Maatjesproject. Marieke: “Ik houd van lokale impact maken, maar ik wil actief deelnemen. Ik wil geen slapend lid zijn, ik moet iets kunnen doen. Iets betekenen. Via via kwam ik het Maatjesproject tegen. Ik heb een keer deelgenomen aan een bijeenkomst. Luisteren naar de ervaringen van anderen, dat vond ik zó gaaf. Ik heb me meteen ingeschreven. Zo ben ik erin gerold. Binnenkort ga ik aan de slag met mijn 3e maatje.”

“Soms is alleen luisteren al ontzettend waardevol. Elk maatje vindt het fijn om gehoord te worden.” Marieke Sterenborg

Doe wat bij je maatje past

Als werkgever of ondernemer kan je altijd iets doen volgens Marieke: “Maar dan moet je dat wel belangrijk genoeg vinden. En als je het al niet binnen je eigen bedrijf kan, heb je altijd nog een netwerk dat je kan inzetten. Het mooie van het Maatjesproject is dat ik in alle rust samen met mijn maatje onderzoek wat de verlangens zijn. Je bouwt aan vertrouwen, want dat is er vaak niet en vervolgens bouwen we aan het zelfvertrouwen. Er zijn geen regels of vaste afspraken. Wel is er veel ruimte die jij als coach zelf invult. Doe wat bij je maatje past. Jij coacht en stuurt vooral, je maatje doet het echte werk. Dat maakt het ook spannend voor het maatje, want hij of zij moet zich presenteren, moet op zoek gaan naar een baan, het gesprek aangaan. Dat zijn grote stappen.

Marieke: “Tijdens het project kijk ik vooral het bos en niet zozeer naar de bomen. Er zijn vaak zoveel instanties betrokken in het leven van een maatje en te vaak momenten waarop een maatje een stap terug moet zetten. Voor een kwetsbare doelgroep is dat funest. Ik help hen met het overzicht behouden in dat bos en creëer impact op een laagdrempelige manier. Als dat lukt ben ik blij.”

Belangeloos helpen

Marieke: “Door middel van het Maatjesproject help je een ander belangeloos verder. Het overstijgt je eigen belang. Voor mij is dat belangrijk. En zoals ik al zei, er zijn geen regels. Ik vind het bijvoorbeeld fijn om eerst goed kennis met elkaar te maken. Dat is super informeel. Na de kennismaking en elk ander gesprek dat we hebben, geef ik mijn maatje een vraag mee om over na te denken. Wat we ook doen is het cv goed bekijken. Daar valt vaak heel veel winst te behalen. Maar in alles wat we doen werk ik intuïtief en kijk ik vooral naar de persoon die ik ga helpen. Wat heeft deze persoon echt nodig van mij? Gedurende dat traject mag een maatje van mij verwachten dat ik betrokken ben en afspraakvast, kritisch en uitdagend. Een luisterend oor. Soms is alleen luisteren al ontzettend waardevol. Elk maatje vindt het fijn om gehoord te worden.”

Super enthousiast

“Ondernemers en managers die nog twijfelen over deelname aan het Maatjesproject raad ik aan om eerst een keer naar een coachbijeenkomst te gaan. Daar spreek je met andere coaches, maak je kennis met het team en hoor je hoe waardevol het Maatjesproject werkelijk is. Het kan niet anders of je raakt er net als ik ook super enthousiast van.”

“Ik heb me altijd goed gehoord en begrepen gevoeld bij Marieke. Ze luistert heel goed en heeft ook aandacht voor wat er op de achtergrond speelt.” Sierd de Vos, sinds 1 juni ’24 werkzaam als sales medewerker bij Anton Paar Nederland in Breda

Over ERCO Meet- en regeltechniek

ERCO Meet- en Regeltechniek omschrijft zichzelf als een eigentijdse club van toegewijde mensen met hart voor de zaak en passie voor het vak. Het bedrijf heeft niet de ambitie om de grootste te zijn, maar zet zich liever in op stabiele partnerships en persoonlijk contact.