Oudere werknemers zijn loyaal en komen op tijd
Een medewerker van 63 jaar aannemen? Eigenaar Dennis Schoormans van Schlappi Markiezen heeft er geen enkele moeite mee. Sterker nog: “Oudere werknemers zijn enorm betrokken.” Dennis is ambassadeur van de 45+ aanpak van de gemeente Tilburg. De komende maanden gaat hij met collega-werkgevers in gesprek over werknemers boven de 45 jaar.

De positie van 45+’ers op de Tilburgse arbeidsmarkt is kwetsbaar, zo blijkt uit onderzoek. Werkzoekenden die de leeftijd van 45 jaar zijn gepasseerd, vinden minder makkelijk een baan en hebben gemiddeld langer een uitkering. Dat heeft onder andere te maken met het beeld dat veel werkgevers hebben van deze groep. Zo zouden 45+’ers vaker en langer ziek zijn dan jongere collega’s. Maar Dennis heeft heel andere ervaringen. “Laatst had een van onze medewerkers spit. Ondanks zijn rugpijn, wilde hij toch komen werken. Zo iemand blijft geen dag langer thuis dan nodig.”
Schlappi Markiezen aan de Lovense Kanaaldijk is een goedlopende onderneming met 13 vaste medewerkers, van wie er maar één onder de 45 jaar is. Daarnaast heeft het typisch Tilburgse ‘maakbedrijf’ 3 jonge uitzendkrachten rondlopen. De meeste medewerkers werken al jaren in deze branche. Veel van hen waren eerst in dienst bij andere bedrijven. Ze kwamen binnen via oud-collega’s die al eerder de overstap naar Schlappi hadden gemaakt.
Ook Dennis zelf werkte eerst bij een concurrent. In 2018 nam hij, samen met zijn vrouw, Schlappi Markiezen over van de oprichters en naamgevers van het bedrijf. Dennis zelf was toen al de veertig gepasseerd. “Het echtpaar Schlappi is op 72-jarige leeftijd gestopt.” Je zou kunnen zeggen dat oudere werknemers horen bij het bedrijf. Maar er is ook ruimte voor jongere generaties. “Op zaterdagochtend staan hier middelbare scholieren eenvoudig werk te doen met de gettoblaster aan”, zegt Dennis. “En laatst hadden we een afstudeerder, die op maandag met wilde verhalen kwam over wat hij in het weekend allemaal had gedaan.” Hij lacht: “Reken maar dat zijn oudere collega’s doorvroegen.”
BETERE MATCHES
In tegenstelling tot Dennis hebben veel werknemers moeite met het in dienst nemen van 45+’ers. Dat draagt eraan bij dat werkzoekenden van deze leeftijd moeilijk weer aan de bak komen. Van alle bijstandsgerechtigden in Tilburg is meer dan de helft (52 %) ouder dan 45 jaar. Wethouder Esmah Lahlah: “Tijdens een van mijn eerste raadsvergaderingen werd er dan ook terecht aandacht gevraagd voor deze groep.”
Sinds die tijd heeft de gemeente onderzoek gedaan en beleid ontwikkeld. Dat heeft geleid tot de 45+ aanpak van Werkgevers Servicepunt (WSP) Midden-Brabant. “Het doel is betere matches maken tussen werkgevers en werkzoekenden”, zegt Esmah. “Dat doen we bijvoorbeeld door werkzoekenden van boven de 45 jaar als het ware een extra zetje te geven.” Dat zetje kent allerlei vormen. Van een training digitale vaardigheden tot ondersteuning door een lifestylecoach en van praktijkcursussen tot een empowerment training.
Tegelijk probeert de gemeente voor werkgevers de drempel te verlagen om 45+’ers aan te nemen. Daarvoor worden allerlei instrumenten ingezet, variërend van een financiële prikkel tot begeleiding op de werkvloer. Niels Stolzenbach, projectleider 45+ aanpak: “We kijken wat werkgevers écht nodig hebben.” Een mogelijkheid is p-detachering: 45+’ers werken bij een bedrijf, maar zijn eerst een tijdje in dienst van de Diamant-groep. Werknemers kunnen zo laten zien wat ze waard zijn, werkgevers ervaren wat voor vlees ze in de kuip hebben. “Zie het als een gewenningsperiode voor beiden.”
ALS FAMILIE
Belangrijker nog dan instrumenten vindt Niels dat werkgevers met elkaar in gesprek gaan: “Is hun angst om een wat ouder iemand aan te nemen reëel?” Dat soort kwesties aankaarten is de voornaamste rol van Dennis. Daarbij is een groot voordeel dat hij de taal van de ondernemers spreekt. De komende maanden gaat hij ‘de boer op’, via bijvoorbeeld de Verenigingen Vitaal en het BORT (Bedrijven Overleg Regio Tilburg). “Ik wil werkgevers vooral meegeven: wat voor sfeer wens je in je bedrijf?” Zelf krijgt hij regelmatig terug – van zowel jongere als oudere werknemers: het voelt hier echt als een familie.
Dennis beseft dat collega-werkgevers allerlei argumenten hebben om niet voor 45+’ers te kiezen. Maar de meeste kan de eigenaar van Schlappi Markiezen eenvoudig pareren. “Natuurlijk zijn ze een stukje duurder dan starters op de arbeidsmarkt. Maar daar staat veel tegenover. “Ik heb eens een man meegemaakt die zo dankbaar was dat hij weer een baan had, dat de tranen over zijn wangen liepen. Aan zo iemand heb je een enorm loyale medewerker.”
Walter (52) en Hans (50) onderschrijven het arbeidsethos van 45+ collega’s. Hans: “Ze nemen hun verantwoordelijkheid en de meesten zeuren niet als het tegenzit. Walter: “En ze zijn altijd op tijd.” Ook een van de weinige vrouwen in het bedrijf, de 32-jarige Wendy, is zeer tevreden met haar oudere collega’s: “Het voelt alsof ik hier allemaal grotere broers heb rondlopen.”
Dennis Schoormans, ambassadeur van de 45+ aanpak, is te bereiken via dennis@schlappi.nl
Bron: Make it in Tilburg