Rhenus biedt statushouders de eerste stap op de ladder binnen werkend Nederland

Het project statushouders is verbonden aan het OndernemersAkkoord Midden Brabant.

Inbeelden is lastig, maar ons voorstellen dat het een flinke uitdaging is om een bestaan op te bouwen, als statushouder, binnen een vreemd land kunnen we wel bedenken. Logistiek bedrijf Rhenus houdt zich graag bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen en een project hiervan is statushouders. Zij delen graag het succesverhaal van Anas Al Achour, die als statushouder binnenkwam bij Rhenus, en hoe het project wordt vormgegeven binnen het bedrijf.

Statushouders

Een korte inleiding over wat nu precies een statushouder is. Vluchtelingen die naar Nederland vluchten omdat de situatie in eigen land onveilig is, krijgen vaak een verblijfsvergunning. Vanaf het moment dat een asielzoeker een vluchtelingenstatus krijgt, benoemd de overheid ze tot statushouders.

Afspiegeling van de samenleving

Rhenus, gevestigd op o.a. industrieterrein Kraaiven in Tilburg, geeft samen met de gemeente het ‘project’ statushouders intern steeds meer vorm. “We willen ons steentje hier graag positief aan bijdragen en bieden ze graag de eerste stap op de ladder binnen werkend Nederland en een mooie toekomst op te bouwen in ons land. Uiteindelijk willen we een afspiegeling zijn van de Nederlandse samenleving en onderdeel hiervan zijn ook statushouders. We laten statushouders veelvuldig instromen via verschillende kanalen en dit is tot op heden echt een succes van beiden kanten.” Met als succesvoorbeeld Anas Al Achour.

Succesvol tot op heden

Statushouders hebben vaak veel dingen overwonnen om naar Nederland te komen. Een land waarvan je de taal niet spreekt en waarin je niet gewend bent om voor een Nederlandse organisatie te werken. De stap is nog groter om hier te gaan werken als je niet weet hoe het reilt en zeilt in Nederland. Rhenus beseft dus maar al te goed hoe belangrijk is voor deze mensen om een bestaan op te bouwen en daarnaast vaak ook nog een gezin te onderhouden. Anas Al Achour is een van de statushouders die begonnen is bij Rhenus en inmiddels in dienst is getreden. “In 2020 is Anas bij ons binnengekomen en heeft zich binnen afzienbare tijd zo goed ontwikkeld dat hij inmiddels een Rhenus-contract heeft en als fulltime trainer aan het werk is. Hartstikke mooi om te zien hoe hij een bestaan kan opbouwen in werkend Nederland en hoe wij hier ons steentje aan mogen bijdragen.”

Samenwerking Gemeente Tilburg

Samen met de gemeente Tilburg en uitzendbureau Olympia zorgt Rhenus ervoor dat het project meer vormgegeven wordt intern. “We zijn bewust op zoek naar deze samenwerking en hebben aangegeven wat voor kandidaten we zoeken en passen binnen de vacatures die openstaan. De gemeente en het uitzendbureau zijn verantwoordelijk voor het werven en selecteren van de juiste mensen binnen hun caseload. Hierbij wordt gekeken naar welke statushouders er al toe zijn aan werken, of ze al een inburgeringscursus hebben afgerond en welke mensen het fysiek en psychisch aankunnen.” Daarna worden ze meegenomen in het traject van waarbij er natuurlijk extra aandacht is voor statushouders. “We laten al onze medewerkers gelijkwaardig instromen. Bedrijfspresentaties, persoonlijke gesprekken, onboarding en een rondleiding door ons warehouse. We zorgen ervoor dat ze feeling krijgen met het bedrijf. Daarna volgt een tweedaagse training en krijgen ze een flex-coördinator toegewezen die ze verder begeleidt.”

Continu optimaliseren

“We zijn erg meedenkend en hebben ons goed ontwikkeld in het warm verwelkomen en begeleiden van statushouders. We optimaliseren dit proces continu en vragen ons af hoe het nog beter kan. We geven binnen Rhenus ook taaltrainingen in Nederlandse taal die we mensen aanbieden. Zo werken sommige statushouders ook parttime zodat ze in de andere tijd zich kunnen ontwikkelen op andere gebieden zoals bijvoorbeeld de Nederlandse taal. Samen met de gemeente Tilburg zijn we aan het bekijken hoe we ze nog meer kunnen ondersteunen en nog meer kunnen begeleiden naar de volgende stap op de ladder. Hier ligt meteen een mooie rol voor Anas, die als geen ander weet hoe het is om in een ‘nieuw, vreemd’ land terecht te komen en werkervaring op te doen in Nederland. We bekijken momenteel hoe we hem een prominente rol kunnen geven bij de volgende lichting statushouders. Een soort ervaringsdeskundige of buddy. Het geven van vertrouwen aan nieuwe medewerkers, inspelen op de behoefte en dat met de kennis van iemand die het pad al bewandeld heeft.”

Ook werken met statushouders? Neem voor meer informatie contact op met Jorrit Hermes via jorrit.hermes@tilburg.nl.