Samar succesvol aan het werk bij Woonzorgcentrum Padua

Samar Akraa (49) is afkomstig uit Syrië en woont sinds ongeveer 6 jaar met haar man en vier kinderen in Nederland. Gemotiveerd en als rolmodel voor haar kinderen kiest Samar altijd de weg voorwaarts. “Ik heb hier hard gewerkt om mijn taal te verbeteren en mijn weg op de arbeidsmarkt te vinden.”

Doorzettingsvermogen
De zoektocht naar een baan in, in eerste instantie, een land dat je vreemd is vraagt veel motivatie en doorzettingsvermogen. “Ik heb hard gewerkt aan de taal om mij verstaanbaar te maken in een vreemde omgeving voor mij en mijn kinderen. Ik zie mezelf als een leergierige, geduldige vrouw die zelfstandig is op zowel privé als in mijn werk. Dit heeft er mede voor gezorgd dat ik nu een baan heb in de zorgsector waar ik het werk kan doen wat ik leuk ben gaan vinden.” Daarnaast heb ik veel steun gehad aan mijn klantregisseur Ruthséne Zimmerman, die bleef geloven in mij en mij hielp op weg naar werk.

Werkzaam als verzorgende
Samar kwam bij De Wever binnen via het Welslagen traject. Een traject wat vanuit de gemeente aangeboden wordt en waarin Samar begeleidt werd door werkmakelaar Carien Couwenberg vanuit de gemeente. Dit leidde voor Samar naar een baan bij Woonzorgcentrum Padua in Tilburg. Via het Welslagen traject kunnen mensen, voor ze beginnen aan hun opleiding, 5 maanden mee mogen lopen binnen een bedrijf. “Dit is erg waardevol aangezien ik niet direct een achtergrond in de zorg had. Je leert de mensen kennen waarmee je werkt, je leert het bedrijf kennen en pas dan leer je of het werk écht bij je past of niet.” De doelgroep, ouderen met dementie, was destijds volledig nieuw voor Samar. Toch besloot ze door te zetten.

Juiste begeleiding
“In eerste instantie dacht ik vaak na over de ‘vieze’ werkzaamheden en kanten van het vak die komen kijken bij het werk als verzorgende. Dingen die me vreemd waren zoals het verschonen van mensen. Tijdens het meelopen besloot ik al heel snel de knop om te zetten en voor deze mensen te zorgen, net zoal ik voor mijn kinderen zorg. Ik vond het namelijk heel simpel: deze mensen hebben zorg nodig.” Samar zit in de afrondende fase van haar BBL-opleiding. Doordat ze, voor ze haar opleiding begon, al 5 maanden meegelopen had via het Welslagen traject, bezat ze al over de nodige kennis van bepaalde handelingen. Tijdens haar opleiding heeft ze wel nog moeite met de taal, maar kan ze haar collega’s altijd om hulp vragen.

Coördinator Jolanda Bruëns, begeleider vanuit Woonzorgcentrum Padua, is trots op Samar. “We zien dat Samar met de juiste begeleiding haar plek heeft gevonden bij ons. We zijn erg blij dat ze deze stap heeft gemaakt.”