Coach Niek: “We hebben aandacht gegeven aan haar talent in plaats van aan haar lichamelijke beperking”

Zoveel mogelijk uit mensen halen en daarbij alle talenten benutten die ze in zich hebben, dat is de reden dat Niek Frijters coach is geworden bij het Maatjesproject van het OndernemersAkkoord.

Niek: “Mijn maatje heeft lichamelijke beperkingen, maar wil dolgraag werken. Daarom kijken we samen goed naar de lange termijn. Wat kan wel en wat kan niet. Een administratieve baan bijvoorbeeld bleek voor haar fysiek uitputtend.” Samen onderzochten zij waar de uitdagingen lagen, maar vooral ook waar zijn maatje blij van werd en energie van kreeg. “Ze gaat graag met mensen om, vlogt en leert daarmee jongeren positief te denken ondanks hun handicap. Met deze kwaliteiten zijn we in mijn netwerk gedoken”, vertelt de coach. Als gedreven netwerker kent Niek veel ondernemers. Vanuit zijn bedrijf Sociaal Krachtig 013 (SK013) helpt hij werkzoekenden die vastlopen in hun zoektocht naar een nieuwe uitdaging.

Een zorgcentrum in Tilburg zag potentie en bood zijn maatje een werkervaringsplek aan. Als gastvrouw begeleidt ze mensen die eenzaam zijn, één ochtend in de week. Ze leert deze mensen met een computer om te gaan en te Whatsappen naar hun kinderen. “Dit vindt ze leuk en gaat heel goed. We proberen haar nu uit te dagen nog meer van zichzelf te laten zien. Ze mag verschillende dingen doen binnen het zorgcentrum, om nog meer talent te ontdekken. Zodat ze uiteindelijk door kan groeien naar meer uren en een betaalde baan. We gaan op zoek naar de grens van wat ze fysiek aankan, zodat zij het maximale eruit haalt voor zichzelf en haar werkgever een goed beeld krijgt van de mogelijkheden die ze heeft.”

“Je ziet mensen in een korte tijd groeien. Soms komen ze zelf niet direct uit de situatie waar ze zich in bevinden. Het is mooi om te zien als coach dat je met een aantal gesprekken een kanteling kunt verwezenlijken zodat ze een volgende stap kunnen zetten naar werk”, aldus een trotse coach.

Hoe gaat het nu?

Het maatje van Niek is verkouden geweest en moest dus verplicht thuis blijven. Gelukkig is zij inmiddels weer helemaal hersteld en kan ze vanaf komende week weer aan de slag. Ze gaat dan zelfs drie dagdelen werken in plaats van één, waarbij ze ook nieuwe werkzaamheden gaat krijgen. Een mooie ontwikkeling in deze bijzondere tijd.

Coach Niek Frijters
Sociaal Krachtig 013 (SK013)
niek@sk013.nl
06 – 553 25 183